NL FR EN

Covid 19-vaccinatie

(update 06/04/2021)

Hoe werkt het Covid-19 vaccin?

Vaccins stimuleren je immuunsysteem (de natuurlijke afweer van het lichaam) en bereiden je voor om een bepaalde kiem te herkennen en je tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als je dan later met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en, omdat het al voorbereid is om het virus aan te vallen, beschermt het je tegen dat virus. Zo ook bij het coronavirus.


Meer info over vaccinatie surf naar https://www.laatjevaccineren.be/covid-19
 OF https://www.dendermonde.be/vaccinatie


Vanaf wanneer kan ik als patiënt nagaan of ik op de lijst met risicopatiënten staan?

Vanaf 5 april 2021 is er de mogelijkheid dat patiënten hun ziekenfonds contacteren om te informeren of ze op de lijst van risicopatiënten staan.  
Daarnaast wordt ook de mogelijkheid voorzien dat patiënten via https://www.myhealthviewer.be/#/login kunnen nakijken of ze op de lijst met risicopatiënten staan.  

Het is niet de bedoeling dat de patiënten hiervoor de huisarts contacteren.  


Centrale reservelijst?

Vanaf dinsdag 6 april 2021 kan iedereen zich via het online platform QVAX inschrijven op een centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te krijgen.

Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de Q&A van de Taskforce Vaccinatie. Wanneer een vaccinatiecentrum vaccins over heeft, kan het mensen op die reservelijst oproepen. 'Maar dat gebeurt wel altijd binnen de doelgroep die op dat moment aan de beurt is. Het is niet de bedoeling dat mensen via de reservelijst gaan kunnen voorkruipen', zegt Frank Robben van de vzw Smals.

Registreren op de reservelijst kan via qvax.be. 'Je schrijft je in met je rijksregisternummer, je selecteert je vaccinatiecentrum en je geeft je beschikbaarheden door voor de volgende zeven dagen. Je kan het systeem vragen om je beschikbaarheden wekelijks te herhalen of je geeft ze elke week opnieuw zelf in', legt Robben uit.

De volgorde van distributie gebeurt volgens de regels van de vaccinatiestrategie, namelijk per leeftijd. Een jongere, gezonde persoon hoeft zich dus absoluut niet te haasten.

Het doel van de reservelijst is om zoveel mogelijk beschikbare dosissen te kunnen gebruiken, want elke dag gaan er wel verloren door mensen die niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak.


Qvax